Siirry pääsisältöön

Pari sanaa autismista.

Kerron pari, vaikka pitäisi kertoa pari tuhatta.

Parempi kertoa, kuin olla kertomatta.

Laitan googlen päälle ja käytän omia esimerkkejä.

Jotta tietämys lisääntyisi ja sitä kautta myös ymmärrys.
Sekä itselläni, että kaikilla muilla jotka niin haluavat.
 <3

Vielä 1980-luvulla autismista syytettiin ”jääkaappiäitejä”. Katsottiin, että ongelmat sosiaalisessa kanssakäymisessä ja itseensä vetäytymisessä olivat seurausta siitä, ettei äiti rakastanut lastaan tarpeeksi.

..Ajatelkaa tuota yläpuolella olevaa tekstiä omalle kohdallenne.


Sitä minäkin kysyin asiantuntijahoitajalta, että olenko itse aiheuttanut tämän....

"Kuriton kakara, jolle ei ikinä sanota ei, jota ei ikinä viedä mihinkään, jolla ei ole käytöstapoja ja joka ei syö mitään"

Wikipedia: "Autismi diagnosoidaan käyttäytymisessä havaittavien sosiaalisen vuorovaikutuksen poikkeavuuksien perusteella. Kielen kehityksen häiriöt ovat tavallisia. Autististen ihmisten hermojärjestelmä kuormittuu yleensä tavallista nopeammin. Lisäksi muiden ihmisten toiminta ja muut ympäristöstä tulevat ärsykkeet koetaan tyypillisesti tavanomaista voimakkaammin, mikä aiheuttaa tarpeen vetäytyä rauhalliseen ympäristöön ja pysytellä omissa oloissa tai laukaista stressiä niin sanotun stimmailun eli toistavan ja erikoiselta näyttävän käyttäytymisen avulla. Autistisilla ihmisillä on usein myös uni-valverytmin häiriöitä.

Monet autismikirjon oireet liittyvät aivojen hermosolujen glutaminergisen viestinvälitysjärjestelmän säätelyhäiriöön, johon liittyy tulehdusta aiheuttavien immunosytokiinien reseptoritoiminnan lisääntyminen. Tämä aiheuttaa autismiin liittyvän autoimmuunityyppisen aivojen tulehdustilan, joka tuhoaa aivosoluja.

Autististen lasten mantelitumake kasvaa lopulliseen kokoonsa huomattavasti aikaisemmin kuin valtaväestön lapsilla, mikä saattaa selittää joillakuilla autistisilla lapsilla esiintyvää ahdistuneisuutta.
Kehitysvammaisten autistien elimistöstä on löytynyt myös tavanomaista enemmän tappajasoluiksi kutsuttuja t-lymfosyyttejä, joiden määrä näyttäisi korreloivan toiminnanohjauksen häiriöiden kanssa.

Akuuttiin stressivasteeseen liittyvät adrenokortikotropiini- ja beta-endorfiinitasot ovat autistisilla henkilöillä usein huomattavasti korkeampia kuin valtaväestöllä[ On myös huomattu, että autististen lasten kortisolipitoisuudet normalisoituvat yhteisleikin jälkeen muita lapsia hitaammin.

Tutkimuksissa on havaittu, että useiden normaaleina pidettyjen aistimusten vastaanottaminen virittää autististen lasten autonomisen hermoston pitkittyneeseen ylivireystilaan jopa 70 prosentilla autistilapsista

Autistisilla ihmisillä on yliaktiivinen hermosto. Tämän vuoksi hyvin monenlaiset tilanteet, toiminnot ja ympäristöt aiheuttavat ylikuormittumista ja tarvetta levätä ja hakeutua sellaisiin ympäristöihin ja tilanteisiin, jotka eivät kuormita. Kuormittavalle aistiärsykkeelle altistuminen saattaa johtaa liikahengitykseen ja siitä aiheutuvaan väsymykseen, päänsärkyynpahoinvointiin, pyörrytyksen tunteeseen tai astmakohtaukseen.

Meillä oli vaikeita hetkiä silloin 3-4 vuoden iässä, kun Esikko ei halunnut lähteä kylään mihinkään.
Jos päästiin autoon rauhassa, niin kiukku ja ahdistus tulivat kyläpaikan pihassa. Jouduin usein sanomaan, että ei voidakaan tulla. Esikko ahdistui niin kovasti, että nukahti usein jo matkalla kotiin siitä itkemisestä ja huutamisesta.
Joskus menimme kylään, kannoin Esikon eteiseen ja hän huusi eteisessä aikansa noin 15min ja sitten rauhoittuessaan suostui lähtemään leikkeihin ja  loppuaika kyläreissusta onnistui. Usein kyläreissuilla jouduin sanomaan kun astuttiin ovesta sisään, että älkää puhuko hänelle mitään tai katsoko päin, antakaa sopeutua. 

Intensiivisen kokemisen teoriaa (engl. the intense world theory) kehittänyt aivotutkija Kamila Markram on verrannut autistisen ylikuormittumisen aiheuttamaa tilaa tilaan, joka aiheutuisi krapulan ja useamman peräkkäin valvotun yön yhteisvaikutuksesta.

Kannerin autismi näkyy ulospäin usein ennen kaikkea sosiaalisen vuorovaikutuksen niukkuutena tai poikkeavuutena. Autistien mielenkiinto ei näyttäisi kohdistuvan luontaisesti muihin ihmisiin, vaan fyysiseen ympäristöön ja sen esinemaailmaan. Autistit saattavat vaikuttaa epäempaattisilta, mutta joidenkin tutkimusten mukaan he kokevat jopa voimakkaampaa empatiaa kuin valtaväestö.

Jos lähdemme kylään johonkin, suostuttelu menee yleensä niin, että kerromme mitä leluja siellä paikassa on. Esimerkiksi. Mennään mummulaan, siellä on se kiva vihreä keinu.
Meillä ei osata esittää yhtään enempää mitä ollaan. Esimerkkinä. Jos synttärilahjaksi Esikko saa jonkun epämieluisan lahjan, hän laittaa sen maahan ja kysyy: "missä juna on?"
Hänellä ei ole "taitoa" mielistellä, mitä jo seitsemän vuotiaat osaavat- esimerkkinä:Mummu antaa villasukat ja kiitetään kauniisti . Ei onnistu meillä.

Autisteilla tavataan esimerkiksi ekolaliaa eli kaikupuhetta, joka tarkoittaa yksittäisten sanojen tai lauseiden toistelua. Kaikupuhe on autistisen lapsen puheenoppimisen varhaisvaihe, jossa lapsi vastaa kysymykseen toistamalla sen, koska on jo tajunnut, että puheeseen kuuluu reagoida puheella[120]. Kaikupuhetta esiintyy myös silloin, kun lapsi on niin ylikuormittunut, että on kadottanut kykynsä ymmärtää puhetta. Autistinen lapsi saattaa myös harjoitella kieltä toistamalla esimerkiksi televisiosta kuulemiaan lauseita. Kanner havaitsi, että kaikupuhe lakkaa yleensä 5 ja 6 ikävuoden tienoilla samalla kun lapsen kieli kehittyy kommunikatiivisemmaksi ja hän oppii spontaanisti käyttämään oikein persoonapronomineja.

Meillä kaikupuhe on vieläkin tosi vahvana. Esikko nappaa lauseita piirretyistä, hän kelaa kohtia ees taas ja opettelee niitä. Pikkuhiljaa hän alkaa oppimaan sanoja siitä, sen jälkeen hän alkaa käyttämään niitä omiin tarpeisiin ja lopuksi oppii soveltamaan niitä. Esimerkki. jos piirretyssä on sanottu:"Minulla on jano, haluan appelsiinimehua" Niin Esikko oppii tuon lauseen, lopuksi hän oppii käyttämään lausetta: Minulla on jano, haluan maitoa ---Minulla on nälkä haluan leipää-


"mustavalkoisuus"


Multicolor-äiti, jonka mielestä mikään asia elämässä ei välttämättä ole mustavalkoista, kasvattaa lasta, jolle mustavalkoisuus on tärkeää, oikeastaan perusedellytys arjen sujuvuuden kannalta.
,
Jatkan näistä aiheista seuraavassa tekstissä. 

"Wake up!"

"Kehonsa vanki"


Heipat<3

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Mä oon pilannu KAUNIIN lapseni"

Hei <3 Tämä on sellainen teksti, minkä julkaisemista olen miettinyt pitkään. Ja aina siirtänyt. Koska mietin, voiko tästä olla vahinkoa meidän perheelle. Tämän vuoden alussa Esikko oli neuvolassa, ylimääräisessä 3,5v neuvolassa, koska 3v neuvolassa ei halunnut tehdä suurinta osaa annetuista tehtävistä ja halusi vaan kotiin. Terveydenhoitajan kanssa sovittiin silloin että yritetään puolen vuoden päästä uudelleen. Tällä 3,5v neuvolakäynnillä Esikko teki melkein kaikki tehtävät mitä pyydettiin. Keskustelimme peloista, joita Esikolla on. Hän ei mm.halunnut mennä mihinkään sellaisiin paikkoihin, joihin hän ei halunnut mennä ja se oli niin. Piste. Muuten reaktio oli voimakas. Todella voimakas. Lopuksi terveydenhoitaja sanoi, että haluaisi tehdä lähetteen psykologille. Syyt; keskittymättömyys, levottomuus ja kehityksen tukeminen. Mun pieni maailmani murtui sinä päivänä. Mun seuralaiseksi kolmeksi kuukaudeksi tuli lause: "Mä oon pilannu KAUNIIN lapseni." Aina sen Kauniin,

Istun pyykkikorissa imettämässä

Istun pyykkikorissa imettämässä En aina jaksaisi näitä -väärinajattelevia- aivojani. Sitä, että on ihan ok istahtaa eteisessä majailevaan , olohuoneeseen matkalla olevaan, pyykkikoriin imettämään, kun Pippuri haluaa samalla tuoda palloja terassilta sisälle näytille. Yksi kerrallaan. Kaksitoista kertaa. Varmistaen että olen hetkessä mukana. Jokaisen pallon kohdalla, sanoen enkun kielellä värin.  (Youtubesta ei ole pelkästään haittaa ) Maanantai ja tiistai! Mukavia päiviä olleet molemmat. Aamuisin on väsyttänyt todella todella paljon, ei ois millään jaksanut nousta. Ja kun me ollaan Isännän kanssa molemmat aamu-unisia niin siitä tulee napistua jokaikinen aamu kumpi nousee lasten kanssa. :D Ma oltiin vaan aamupäivä kotona, Isäntä yllätti ja tuli jo kahdelta kotiin!:) käytiin siskon rannasssa uimassa ja haettiin tallista "peräkärry" pyörään. Käytiin tokmannilta hakemassa ötökkäverkkoa oveen jq sen kuuli kyllä kaikki muutkin kaupassa asioineet. Vauva oli hiljaa, mutta

Raastan juustohöylällä sipulia leivän päälle??! siis hetkone??!

Tähän tilanteeseen havahduin. "Mitäs mä oikein teen??! " Olin reilu kaks vuotta sitte kokenut tämän saman "Mitäs mä oikein teen??!" fiiliksen, kun menin jääkaapille ja join kolme lasillista maitoa siltä seisomalta. Johan nyt. Voisko olla... Eihän ne oo viä myöhässä. Maanantaina alkaa. Eiku hetkonen. Katotaas kalenterista. Eiku ne piti alkaakin jo kaks päivää sitten. Sanon Isännälle. Ei se usko. Enhän mä oo superhedelmä. 18-vuotiaana makasin potilaspedillä yli 50-vuotiaan miesgynen tutkiessa paikkoja. Hän totesi, että sulla on kysta, iso hyvänlaatuinen kasvain oikeassa munasarjassa. Se voi itsekseen sieltä poksahtaa, se tekee tosi kipeetä ja soitat sitten tarvittaessa ambulanssia....  Ja sulla on myös monirakkulaiset munasarjat, PCO,  eli lapsia et tule todennäköisesti ainakaan luonnollisesti saamaan. ahaa, okei, kiitos tiedosta.... . . . . . . . Mä en saa lapsia ehkä ikinä. Jes. 4 vuotta tässä ajatuksessa. Isännälle oli aika vaikeaa myöntää suhteen alus